Bogdan Aurescu reacționează după declarațiile ambasadorului chinez la Paris: „Sunt INACCEPTABILE și contravin Cartei ONU”

Bogdan Aurescu reacționează după declarațiile ambasadorului chinez la Paris: „Sunt INACCEPTABILE și contravin Cartei ONU”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu / Sursa foto: Mediafax Foto - Andreea Alexandru
Publicat: 24/04/2023, 14:47
Actualizat: 24/04/2023, 14:48

Ministrul Afacerilor Externe, Bodan Aurescu, a reacționat și el în scandalul diplomatic declanșat de declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, Lu Shaye, care a pus la îndoială că fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina.

„Voi exprima astăzi – ceea ce fac și acum – condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția Uniunii Sovietice. Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU”, a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a făcut aceste declarații luni, înaintea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg, care a reunit miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană.

Într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză, ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor țări sovietice precum Ucraina.

El a fost întrebat dacă considera că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina în conformitate cu Dreptul internaţional.

„Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană”, a spus Lu.

„Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”, a continuat el.

Bloomberg a precizat că ambasada Chinei în Franța a șters transcrierea interviului cu ambasadorul de pe contul său WeChat.

Interviul nu a fost publicat pe site-ul oficial al ambasadei, scrie BBC.

„Pentru România, sunt două subiecte foarte importante pe agendă – bineînțeles, Ucraina și sprijinul acordat Ucrainei pentru a câștiga războiul, dar și Republica Moldova.

Pentru că astăzi vom lua decizii foarte importante în ceea ce privește Republica Moldova, precum și în ce privește sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi, de a stabili un nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova.

Este o propunere pe care am făcut-o la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni”, a mai transmis Bogdan Aurescu.

„Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat”

„Cred că este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în istoria Uniunii Europene.

Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări reziliența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni.

Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură luată pentru a crește securitatea Republicii Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României și a cetățenilor ei”, se mai arată în declarația ministrului.

„Deja lucrăm împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate după ce regimul de sancțiuni va fi adoptat.

Aceste măsuri, care vor include interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entitățile implicate în astfel de acțiuni destabilizatoare vor reprezenta nu doar sancțiuni față de aceste persoane, dar și un factor de descurajare față de alte astfel de acțiuni în viitor.

Desigur, România va sprijini funcționarea acestei Misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la Misiune.

Nu în ultimul rând în ceea ce privește Republica Moldova, voi încuraja continuarea asistenței pentru această țară în cadrul Facilității Europene pentru Pace. O decizie în acest sens se va lua la începutul lunii mai.

Este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe.

De asemenea, voi reitera astăzi propunerea mea de a avea pe agenda unui viitor Consiliu Afaceri Externe, înainte de vară, conflictele prelungite din regiunea Mării Negre.

Este, de asemenea, important ca UE să continue să acorde atenție acestei probleme foarte relevante.

În privința Ucrainei, vom exprima astăzi susținerea României pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina pe toate dimensiunile, pentru ca Ucraina să câștige războiul.

Desigur, astăzi vom discuta și despre Planul de Acțiune al UE privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, iar în acest context, voi prezenta eforturile de outreach ale României față de statele terțe, inclusiv cele din America Latină, în cadrul vizitelor pe care Președintele României, domnul Iohannis, le efectuează zilele acestea în trei state latino-americane, pentru a contracara narațiunea rusă”, a mai precizat acesta, potrivit MAE.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea